Om oss / About us

Photo: Pasada Petri Örling

Porträtt av Jens i tidningen Hundsport Nr 3/2020

Text: Ariana Carlén

Portrait of Jens from the magazine Hundsport No 3/2020 in English, please click HERE

Det startade med tidningsurklipp av rasbeskrivningar i unga år, fortsatte med en tågluff bland engelska kennlar under tonåren och sedan har hunderiet tuffat på i Jens liv.


I en vackert inredd, gul villa bland vintergröna åkrar bor Jens Karlsson tillsammans med sambon Alexis och deras hundar av raserna engelsk springer spaniel och griffon petite brabaçon. Hemmet ligger i hjärtat av fuktiga Skåne och landskapet påminner mycket om ett land som har haft ett stort inflytande på Jens hundliv: Storbritannien.

– Det är Alexis som gillar att inreda men jag är också konstnärlig och kreativ, berättar Jens. Min passion är att skapa avelsmässigt fina djur. Om det är något jag kan så är det hundar. Och matlagning!


Jens har Kennel Art-Wave's vars första kull föddes 1987, alltså när Jens var blott 17 år gammal. Trots att han startade uppfödning i ung ålder så kommer han inte från någon hundfamilj.

– Mitt intresse för hundar började när jag var 3-4 år, säger Jens. Mamma brukade klippa ut presentationerna av hundraser som fanns med i varje nummer Allers veckotidning och sätta dem i ett fotoalbum. Jag tror att det var i något sorts pedagogiskt syfte och det var där allt började.


I åratal tjatade Jens om att få en egen hund och det var inte vilken hund som helst han ville ha, högst på önskelistan stod nämligen en brun newfoundlandshund. Vid 13-års ålder fick han lov att köpa sin egen hund men den fick varken vara för stor eller ha för mycket päls. Valet föll då på welsh springer spaniel Ingema's Seline som kom att bli Kennel Art-Wave's stamtik. Jens berättar nostalgiskt om tiken: – Hon började starkt! När hon var 4 månader deltog vi i en club show i Örebro där hon blev fyra i klassen. Senare knep hon ett par cert men hon gillades inte alltid av domarna eftersom hon var lite för försiktig och reserverad i temperamentet. Vi tävlade även i junior handling och lydnad.


Långt innan Kennel Art-Wave's hade sett dagens ljus var Jens en företagsam ung man. Som tonåring skrev han nämligen brev till den brittiska författaren och welsh-fantasten John Phillips som skrivit boken The Essential Welsh Springer Spaniel. Britten svarade honom och välkomnade honom till Storbritannien och det här blev starten på en tågluff, där Jens besökte 15 brittiska kennlar på 12 dagar. Han ville lära sig allt och det resulterade i att han senare importerade flera hundar från Kennel Dalati i Wales. – Det var passionen för hundar som fick mig att våga skriva brevet och göra resan, säger Jens leende. Det ena gav det andra och jag skickades vidare bland uppfödarna och fick även följa med på utställning.


Det var inte bara brittiska uppfödare som präglade Jens utan även svenska. I tonåren jobbade han nämligen hos kloka, gamla uppfödare, som han uttrycker det, vilka lärde honom hur avel ska gå till. Den här tiden gav honom en hel del insikter och en utav dem är att det inte enbart räcker med ett stort kunnande – för att bedriva en bra avel måste man även ha de ekonomiska möjligheterna att bedriva den. Sedan underlättar det givetvis om man har en vision och en väl utstakad plan. – Jag har alltid varit stensäker, säger Jens, både på vilka mål jag har och vad jag ska göra för att nå dem.


Även om det var welsh springer spaniel som Kennel Art-Wave's började med så förknippas kenneln idag mest med engelsk springer spaniel, cocker spaniel och griffon petite brabaçon. Att Jens började föda upp engelsk springer spaniel, parallellt med welsh springer spaniel, var inte planerat. Året var 1995 och Jens skulle hämta en welsh-valp hos en uppfödare i Finland som födde upp båda raserna, när hans ögon föll på en engelsk springer spaniel-tik. – Jag blev fullständigt kär i Ch Adamant's Sound of Success och fick möjlighet att leasa henne tillsammans med en svensk uppfödarkollega, säger Jens.


Hon gjorde stor succé! Jens övergick alltmer till engelsk springer spaniel. Det var hundarnas temperament och sätt som tilltalade honom. Sin vana trogen åkte han till England på rasmönstring och överblickade vilket rasmaterial som skulle kunna köpas in till kenneln. Det här var år 1996 och sedan dess har han jobbat med engelska blodslinjer, där den engelska rastypen är mycket viktig för honom. – Engelsk springer spaniel är en engelsk ras och jag är väldigt noga med att behålla den engelska rastypen, säger han. Av de 145 anmälda hundarna var det sju stycken som hade precis vad jag ville ha och jag har haft samma ideal sedan dess.


Championhanen Trimere Terrahawk köptes in och därefter följde många fler importer från Kennel Trimere för att bygga upp blodslinjerna. Kenneln har skördat många framgångar och en av de absoluta höjdpunkterna var när Ch Art- Wave's Topdog blev världsvinnare 2014. Två andra höjdpunkt kom år 2018 då Ch Art-Wave's Standing Ovation både blev BIR på Crufts och dessutom blev årets springer i England. – Jag har verkligen tryckt på den engelska typen i min avel, säger Jens, och det är fantastiskt kul att kunna skicka tillbaka en hund till England som vinner där. Det bekräftar att man har gjort rätt.


Vad det gäller cocker spaniel så har rasen alltid varit en passion för Jens och han har följt dem sedan 1980-talet, även om han inte har några hemmavarande för stunden.


Som en naturlig utveckling på sitt stora hund- och avelsintresse utbildade sig Jens till exteriördomare och blev auktoriserad år 2007. – En hundutställning är i grund och botten där du utvärderar avelsresultatet, berättar han. Jag har en passion för att döma hundar och för att förstå rastyp. Jens är noga med att understryka att i hans sätt att döma hund så ser han hellre fördelar än letar fel. För honom är det viktigare att hunden har några fantastiska kvaliteter än att den har få brister. Han anser att det bottnar i sättet som domaren dömer hund på. – En del dömer mer teoretiskt medan jag dömer konstnärligt och personligen så tycker jag inte att man får in tjusningen när det är alltför teoretiskt, säger Jens.


Det är framförallt raser ur grupp 8 och 9 som Jens dömer, men även några i grupp 2. Han tycker att jobbet som exteriördomare ger oerhört mycket och menar att där inte finns någon åldersgräns: – Det spelar ingen roll om du är 80 år eller 20 år – man lär ändå av varandra. Trots att Jens tycker det är roligt att döma och har dömt världen över så dömer han inte så ofta. Hans mening är att det kan vara svårt att kombinera sin egen avel med dess tillhörande utställningar samtidigt som man ska vidareutbilda sig som domare. – Jag ställer stora krav på mig själv och jag vill inte döma raser som jag inte kan. Det är av respekt mot uppfödaren och utställaren, som kanske har lagt timtal på att bada, föna och sedan kört långt till utställningen.


Jens har under de senaste fem åren slagit in på en ny väg i sin avel, efter att ha införskaffat griffon petit brabaçon. Rasen upptäckte han av en slump genom en annan spanieluppfödare som hade köpt in en tik från USA. Där och då tänkte han att han en dag skulle ha en griffon och 2015 flyttade den vuxna tiken Ch Latest-News, kallad Minni, in hos honom. – Minni är min ögonsten och vi har en väldigt personlig relation, säger Jens och kramar ömt tiken. Jag har satt henne i avel och just nu håller jag på att bygga upp blodslinjerna efter henne.